Zapečené těstovinky se špenátem
Suroviny:
- těstoviny (nejlepší motýlci nebo vrtulky)
- špenát (jednodušší příprava je z mraženého špenátového protlaku)
- madeland light (může být i eidam 30%)
- 150–200 ml mléka
- vejce 1–2 ks (závisí na množství, které budeme zapékat)
- sůl
- špetka muškátového oříšku (nemusí být)
Ozdoba
- rajče
Postup:
Nejprve si uvaříme špenát – podle toho, jak ho každý má rád – s česnekem, bez česneku, zjemněný mlékem, s vajíčkem apod. Poté uvaříme těstoviny v osolené vodě. Měly by být lehce nedovařené. Množství závisí na velikosti pekáčku. Až bude špenát i těstoviny hotové, nachystáme si zapékací mísu. Tu můžeme vymazat kapkou olivového oleje, ale také nemusíme. Střídavě dáváme vrstvu těstovin, poté špenátu a plátky sýra, opět těstoviny, špenát, plátky sýra. Nezapomínáme solit, pokud jsme už neosolili špenát při vaření. Takto skládáme až do vyčerpání surovin, přičemž na povrchu by měla být poslední vrtsva těstovin.
Než dáme mísu do trouby, tak pokrm přelijeme smíchaným vajíčkem s mlékem, aby se pokrm po stranách nepřipekl a byl krásně zapečený. Dáme do trouby a až se začně na povrchu tvořit zlatavá kůrčička, tak je hotovo.
Kdo chce, může ještě 5 minut před koncem na povrch dát sýr, aby se zapekl a na ozdobu nakonec přidat plátky rajčete.
Tip:
V restauraci, kde jsem tyto těstoviny ochutnala přidávají do pokrmu místo sýru na drobné kousky natrhaného lososa. Tím pádem je pokrm zase úplně jiný. I špenátu tam dávají méně, než jak je popisováno v receptu. Dále jsem se setkala už i s přípravou stejnou jako v receptu, jen jsou uvnitř navíc ještě žampióny. Záleží na Vás, jakou variantu vyzkoušíte…
recept
(renata, 25. 2. 2009 21:54)